Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Puzzle Info

NOIEMBRIE INFO

Pentru ca acestea sunt ultimele postari dedicate studentilor inrolati in proiectul Etic - cariere de impact social, am incercat sa adun cateva materiale relevante pentru viitoarea voastra cariera, indiferent care va fi aceea. SUCCES !

 1. Intr-o postare marca TED - pe care va recomand cu cladura sa le urmariti si dupa finalizarea proiectului nostru - antrenorul de cariera Emilie Wapnick sărbătorește "multipotentialitatea" - pe aceia dintre noi cu mai multe interese si mai multe locuri de muncă pe durata vietii.

El sustine ca in cultura occidentala exista ideea romantica de destin, chemare adevarata, ideea ca fiecare dintre noi avem un lucru pe care suntem meniti sa il facem pe acest pamant si caruia sa ii dedicam viata. Dar ce se intampla daca acest model comportamental nu ti se potriveste, daca esti curios si ai mai multe interese divergente . Pentru ca in acest scenariu ideal nu exista loc pentru cineva ca tine te-ai putea simti singur, ai putea simti ca ceva este in neregula cu tine, dar aceasta nu este adevarat. Aceste persoane multidisciplinare, gen omul rescnascentist, au 3 superputeri: sinteza ideilor noi din imbinarea altora diferite, invatarea rapida si trasferul abilitatilor interdiscipline, si a treia - adaptabilitatea. Urmariti TED-ul pentru a vedea ce va sugereaza autorul.

2. Larry Smith este un profesor de economie la Universitatea din Waterloo si un povestitor bine-cunoscut și activist pentru tineret. El a instruit mulți studenți pentru gestionarea unor start-up-uri și dezvoltarea carierei. Cel mai notabil start-up este Research in Motion (RIM)  -el l-a sfătuit în fază incipientă pe initiatorul si producatorul BlackBerry. Cu o postare hilara, Larry Smith ne arata cele mai nastrusnice scuze inventate de tineri pentru a nu-si urma pasiunile in cariera!

3.  Angela Lee Duckworth psiholog la Universitatea Pennsylvania a realizat ca nu doar IQ separa elevii de succes de cei cu esec scolar si lanseaza teoria sa despre predictorul succesului profesional si scolar. Si nu este inteligenta sociala, este de parere autoarea. Nu este nici norocul, nici sanatatea fizica, ci este GRIT - asa numita Pasiune si perseverenta pentru obiective pe termen foarte lung, rezistenta, este trairea vietii ca pe un maraton nu ca un sprint. Dupa obsevatiile sale asupra elevilor, a cadetilor West point, a colegilor profesori, autoarea TED-ului arata ca aceast obiectiv este lipit de tine, pentru ani de zile, nu doar o zi, o luna. Până în prezent, cea mai buna idee pe care o propuen despre construirea GRIT la copii este ceva numit "growth mindset." Aceasta este o idee dezvoltata la Universitatea Stanford de Carol Dweck, postuleaza că capacitatea de a învăța nu este fixă, se poate schimba prin efort. Dr. Dweck a arătat că atunci când copiii citesc si invata despre creier și cum se schimbă și crește, au mult mai multe sanse de a persevera atunci când nu reușesc, pentru că ei nu cred că eșecul este o condiție permanentă.

 

4. Cum sa devii mai puternic. Una dintre cele mai populare postari TED este cea a psihologului social Amy Cuddy  Havard Bussines School, relativ la cercetarile sale despre schimbarea perceptiilor celorlati despre noi prin schimbarea pozitiei corpului nostru. ”Body language” afecteaza cum ne vad altii si cum ne vedem noi insine. O pozitie increzatoare ne arata increzatori in fata altora desi poate nu ne simtim as, iar schimbarea ne afecteaza nivelul de  testosteron si cortisol din creier si poate sa aiba impact asupra sanselor noastre de succes. Exista dovezi stiintifice ca schimbarile de rol pot modela mintea: trupurile noastre ne modifică minţile şi minţile ne pot schimba comportamentul şi comportamentul poate modifica rezultatele, este de parere psihologul in acord cu cecetarile sale. Ideea propusa este - te poti preface pana reusesti. Intri in rol iti modifici chimia creierului si pas cu pas, chiar iti asumi acel rol si in mintea celorlati. 

Urmareste cum simplii pasi te pot face mai puternic.

 

OCTOMBRIE INFO

 1. Competente antreprenoriale. Oferta gratuita de evaluare acompetentelor voastre

Echipa Catalyst Solutions realizeaza un studiu cu privire la profilul antreprenorial in mediul online, pornind de la care sunt competentele si abilitati necesare, pana la modul in care ar arata un astfel de business in mediul online. Ei propun completarea unui chestionar online si in schimbul completarii acestui chestionar oricine poate primi un raport gratuit care va detalia competentele pe care un antreprenor ar trebui sa si le dezvolte, precum si cateva recomandari de lucruri pe care le puteti face in aceasta directie. Chestionarul contine 27 de intrebari si completarea acestuia dureaza 10 minute.

http://www.esurveyspro.com/s/340806/antreprenor

 

 1. Targuri de cariera ANGAJATORI DE TOP

Peste cateva zile incep targurile de cariera ANGAJATORI DE TOP. In acesta toamna se organizeaza 3 editii, dintre care 2 traditionale si unul virtual

 • Timisoara (16-17 octombrie) - Centrul Regional de Afaceri Timisoara;
 • Bucuresti (23-24 octombrie) - Sala Palatului;
 • Virtual (2-15 noiembrie) - Hipo.ro.

Oferta facuta de HIPO.ro se refera la mii de job-uri pentru toate nivelurile de experienta, zeci de conferinte si seminarii pe teme de cariera, la TechLab-uri si Conferinte TechTalks special create pentru pasionatii de tehnologie. In plus candidatii pot intra instant in baza de date a companiilor participante cu ajutorul CV-ului Barcode. Cu acest CV realizezi o aplicatie generala la toate companiile si participi la premiere daca te inscrii pana la deadline - azi, 12 octombrie pentru Timisoara si 18 octombrie pentru Bucuresti.

 

 1. Raportul privind Piata forței de munca din Romania in 2015( HIPO.ro )

Pe scurt iata cateva idei de mentionat:

Pe langa participarea la internship-uri si workshop-uri (in cazul absolventilor) si experienta anterioara relevanta, angajatorii cauta in 2015 candidati care sa cunoasca cel putin doua limbi straine, candidati motivati sa lucreze in domeniu, care stiu sa se autoevalueze si sa se “vanda” eficient in timpul procesului de recrutare. In cazul in care ceea ce urmaresti este o evolutie in cariera, trebuie sa stii ca cel mai important pentru reprezentantii companiilor este sa aiba angajati cu initiativa, care sunt dispusi sa isi asume task-uri care depasesc limitele impuse de fisa postului, angajati dispusi sa invete pe cont propriu, flexibili, care stiu sa ofere si sa primeasca feedback si stiu, de asemenea, sa negocieze.

Articolul vine cu o lista de comportamente de asteptat si altele de evitat pentru o angajare reusita.

 Deoarece in 2015 procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a numarului de angajati s-a marit cu 20%, acesta este cel mai bun moment sa te aventurezi pe piata fortei de munca. Si salariile vor creste anul acesta, la fel ca si bugetele pentru programele de internship sau training. Totul depinde de felul in care te prezinti la interviul de angajare, modul in care iti redactezi CV-ul si scrisoarea de intentie sau metodele prin care alegi sa iesi in evidenta la locul de munca.

 Nu uita ca informarea este esentiala in acesta societate a cunoasterii si foloseste toate resursele puse la dispozitie pentru o tranzitie de succes spre viata activa.

 

AUGUST INFO

1. Pentru viitorii medici si psihologi - O posibila fantana a tinereții se afla chiar in noi...

Intr-un talk  marca TED, Tony Wyss-Coray, Universitatea Standford, care studiaza impactul imbatranirii asupra corpului si mintii impartaseste cercetarile sale, cercetari acre arata ca exista solutii la imbatranire, iar acestea sunt chiar in noi.  Studiul sau arata cum, tratand cu plasma din sangele unor tineri voluntari persoane cu un debut de Alzheimer, acestea par sa se recupereze. 

 

IULIE INFO

 1. Pentru viitorii farmaciști

După cum știi, după absolvire, pentru a obține un job vei căuta și aplica pe locurile de muncă vacante. E momentul să îți faci o idee mai clară ce se întâmplă pe piața muncii din domeniul tău. Este sectorul economic în creștere? Sunt amenințări imediate? 

In pasul următor e momentul să te uiți mai atent la potențialul angajator. Este compania în progres, dezvoltare? Suna minunat. Are pierderi? Ar trebui să te uiți mai atent. Poate a făcut investiții. A făcut recent restructurări? Poate că acum caută mâna de lucru ieftină.

Încearcă să faci o minimă cercetare prin ziare, pe internet, poate chiar printre cunoscuți.  Trebuie să afli câte ceva despre politica de resurse umane din compania respectivă. Ce beneficii acordă compania pe care o vizezi? Ce program de lucru cere de la angajați? Cât de tare fluctueză forța de muncă?

Absovent de farmacie? Forbes prezintă situația lanțurilor de farmacii din România, o sursă importantă pentru a face cunoștiintă cu potențialii angajatori din domeniul tău. 

http://www.forbes.ro/topul-lanturilor-de-farmacii-si-al-distribuitorilor-de-medicamente-2014-40978

 1. Economie alternativa la Berlin: creșterea inovării sociale

Capitala Germaniei câștigă rapid reputatia unui hub de creatie pentru întreprinderi durabile și sociale, oferind spatii de lucru comune ieftine, facilitati, initiative de antreprenoriat, platforme de suport.

Intr-unul din aceste spații comune ființează The Social Impact Lab - un hub destinat facilitării colaborarii și pentru incubarea ideilor de afacei sociale. Multe intreprinderi și campanii sustenabile si sociale au caștigat bursele oferite de Social Lab si au intrat in programul oferit de ei.

In ce privește creativitatea, douăzeci la sută din PIB-ul orașului Berlin vine din industria creativă și din cultură, în timp ce mai mult de 4% este generata de cercetare și învățământ superior. Berlin are mai mult de 70 de fundatii finantate din fonduri publice, împreună cu 40 de incubatoare tehnologice, aducând împreună cele mai stralucitoare si mai creative idei.

O inițiativa recenta numită Angajamentul antreprenorilor are afiliati antreprenori importanți in vederea fondarii unor intreprinderi sociale in care jumatate din profituri sa fie investite in proiecte sociale sau de mediu.

A aparut si servicii de suport precum The Changer, platforma pentru dezvoltarea Carierelor de Impact Social 

 

3. Un nou TALK de la TED

Latif Nasser, cercetator in istoria medicinii, vorbeste despre extraordinara poveste a medicului  John J. Bonica. Dupa o lunga perioada in care durerea nu a fost bagata in seama, John Bonica, cunoscut si ca Johnny "Bull" Walker in arena circului dar supranumit de Times parintele ”pain relief” care a convins profesia medicala sa ia durerea in serios si a transformat astfel vietile a milioane de oameni. Pornind de la propria experienta legata de durere, el fiind in tinerete luptator la circ pentru a-si asigura taxa de scolarizare la medicina, s-a trezit cu mari dureri in tot corpul in urma luptelor la care a participat. Aceasta si practicarea medicinii intr-un spital al armatei unede a intalnit multa durere, l-a convins sa se aplece asupra acestui fenomen si sa gaseasca solutii pentru a imbunatati vietile oamenilor.

4. Evolutii pe piata muncii datorita tehnologiei

Orice revolutie tehnologica distruge in primul rand locuri de munca inainte de a aduce imbunatatiri in viata populatiilor. Pentru urmatorul fenomen inca nu se poate spune daca inseamana asa numita distrugere creativa sau este o imbunatatire a vietii oamenilor.

Specialistii prognozeaza ca oamenii ar putea lucra in viitor pana la 80 de ani.

Evolutia tehnologica, bazata pe popularizarea fenomenelor Internet of Things (IoT) si a Internet of Everything (IoE) va face ca omenirea sa castige timp si sa isi eficientizeze la maximum activitatea zilnica. In acest fel, estimarile jucatorilor din piata arata ca exista sanse ca oamenii, in viitor, sa poata munci chiar si pana la 80 de ani- este de parere Bernd Heinrichs, managing director al Internet of Everything din cadrul Cisco.

"Am observat cum in ultimii ani ne-am schimbat obiceiurile spre o viata mai simpla, mai usoara, iar acest lucru a capatat azi contur pentru ce va urma de maine. 2020 este atat de aproape, iar lucrurile au inceput sa se schimbe o data cu dezvoltarea industriei mobile-ului. (...) In urmatorii cinci ani vom vedea pe strada roboti care vor sprijini oamenii, ii vor ajuta. Vom vedea tot mai multe companii care isi vor optimiza procesele de fabricatie utilizand roboti. Mai mult, vom putea vedea roboti inclusiv in sport, in salile de fitness. Sanatatea va fi un domeniu care se va bucura din plin de evolutia tehnologica", a mai punctat reprezentantul Cisco.

Articol si informatii preluate din ziarul electronic www.wall-street.ro   

IUNIE INFO

1. Pentru viitorii psihologi 

Cu cîteva decenii în urmă, doar cîțiva pediatri au auzit de autism. În 1975 se estima că 1 din 5000 de copii avea autism. Astăzi, 1 din 68 de copii prezintă manifestări din spectrul autismului. Ce a determinat această creștere abruptă? Steve Silberman indică "o furtuna perfecta de conștientizare a autismului" - o pereche de psihologi cu mintea deschisă, un moment neașteptat cultura pop și un nou test clinic. Dar pentru a intelege cu adevarat, trebuie să ne întoarcem mai departe la un medic austriac pe nume Hans Asperger, care a publicat o lucrare de pionierat în 1944. Pentru că a fost îngropat în timp, autism a fost învăluit în neînțelegere de atunci.

Urmăriți un eveniment marca TED  Steve Silberman: Istoria uitată a autismului

 

Silberman este un scriitor care a castigat numeroase premii pentru scrierile sale științifice în reviste internaționale ca Natura, New Yorker, etc.  

2. Paradoxul prezenței pe rețelele sociale din perspectiva angajatorilor

Nu trebuie sa fii foarte exigent cu profilul tau de pe retelele sociale.Un profil prea sec sau prea bogat în dezvaluiri te lasă pe tușă la angajare. Forbes a publicat un articol in care a dezvaluit faptul ca multe companii de renume au persoane angajate special cu scopul de a verifica profilul online al candidatilor. Atunci cand cei care aplicau pentru diferite pozitii aveau un profil cu prea putina informatie sau nu aveau nimic legat de viata persoanala, de preferinte, hobby-uri, prieteni - acestia nu erau acceptati. Pentru angajatori insemna fie ca acea persoana s-a straduit prea tare sa isi creeze o imagine profesionista in mediul online - ceea ce te duce la ideea ca ar avea ceva de ascuns, fie ca nu este o persoana sociabila, creativa, nu poate lucra in echipa si nu poate comunica eficient.

Cum sa te asiguri ca nu pierzi job-ul din cauza profilurilor de pe retelele sociale este un articol aparut pe site-ul roman de recrutare Hipo.ro. 

3. Eveniment: Medicina și Tehnologie pentru un antreprenoriat de succes

HackTM eHealth care se va desfășura in 27-28 iunie 2015 este un eveniment tehnic cu circa 60 de participanți din zonele medicina, IT, arta, bussines, eveniment  care va avea loc într-un cort amenajat pe terenul de sport al Colegiului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, în inima complexului studențesc.

Pentru a crea proiecte inovative din domeniul sănătății și a unui stil de viață sănătos, participanții vor avea la dispoziție numeroase dispozitive și echipamente de interfață om – computer, o imprimantă 3D dezvoltată în Timișoara pentru prototipare rapidă și, nu în ultimul rând, expertiza tehnică a unui puternic grup de mentori. Cele mai bune proiecte vor fi evaluate de către un juriu de experți și premiate.

 Daca vom avea un start-up medico-tehnic despre care să discutam peste ani, vom vedea. Deocamdată oportunitatea http://ehealth.hacktm.ro/

4. Salarii mai mici și angajați mai puțini. Ponderea salariilor în PIB a scăzut treptat începând cu anul 2008 în Româna, de la apro­ximativ 40% în 2008 la circa 30% în 2014. O analiza Ziarul Finaciar. http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/masa-salariala-a-scazut-spre-30-din-pib-cel-mai-mic-nivel-din-ultimul-deceniu-in-timp-ce-ponderea-profiturilor-operationale-ale-firmelor-a-crescut-spre-60-14514423

Reducerea numărului de angajaţi în economie în anii de criză, scăderea salariilor, diminuarea investiţiilor din sectorul privat şi creşterea eficienţei costurilor firmelor au determinat înrăutăţirea distribuţiei veniturilor între angajaţi şi angajatori în România • Salariile angajaţilor români au coborât în 2014 la o pondere de doar 30% în PIB, faţă de aproape 40% în 2008, în timp ce ponderea profiturilor operaţionale ale firmelor în PIB au urcat de la 50% înainte de criză spre 60% • Comparativ, situaţia la nivelul UE a rămas relativ stabilă şi semnificativ mai bună pentru angajaţi.

Salariile angajaţilor români au avut o pondere de doar 31% în PIB anul trecut, în timp ce media la nivelul statelor din Uniunea Euro­peană (UE) a fost de circa 48%. Astfel, importanţa masei salariale din România la formarea PIB a ajuns în 2014 la cel mai scăzut nivel din ul­ti­mul de­ceniu, după un declin pu­ter­nic înregistrat după anul 2008, de opt puncte pro­cen­tuale, ara­tă datele prezentate de Florin Georgescu, prim-vice­gu­ver­natorul BNR.

MAI INFO

1.          A debutat Săptămâna Ştiinţifică la Universitatea din Oradea  Deschiderea evenimentului a avut loc în 26 mai, în sala Aula Magna a Universităţii, în prezenţa reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, a profesorilor şi studenţilor participanţi. A debutat cu premierea a cinci profesori care au excelat în ultimul an în cercetare ştiinţifică şi 25 de studenţi cu rezultate deosebite. http://adevarul.ro/locale/oradea/foto-inceput-saptamana-Stiintifica-universitatea-oradea-premii-cei-mai-buni-profesori-studenti-1_5564cf8acfbe376e35a00c72/index.html

2.        Vei absovi universitatea în acest an? Vrei să testezi piața muncii? Poți încerca Târgul virtual de angajare pentru absovenți oferit in perioada 15 iunie-17 august de platforma HIPO http://www.hipo.ro/locuri-de-munca/targabsolventi/online

Tot HIPO oferă un articol despre competențele cheie pentru a avea un job in viitor http://www.hipo.ro/locuri-de-munca/vizualizareArticol/1632/?utm_campaign=hdm&utm_medium=email&utm_source=newsletter_topa

3.          Ghidul Angajatorilor este o publicatie bianuala destinata studentilor si proaspat absolventilor, cu profil economic si tehnic. Editia Internship & Trainee 2015-2016 cuprinde o serie de articole de cariera, programe de internship & trainee, oportunitati de cariera in cadrul celor mai dorite companii. Ghidul Angajatorilor se distribuie gratuit catre studentii din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi. Se poate descarca de aici http://www.hipo.ro/locuri-de-munca/vizualizareArticol/1619/Ghidul+Angajatorilor+Internship+%26+Trainee+2015+-+2016

4.        Urmariți conferinta psihologului Ben Armitaje, senior lecturer la Universitatea din Liverpool UK, cu Tema:

”10 mituri legate de psihologie - spulberate” într-un eveniment marca TED

 

APRILIE INFO

 1. Concurs pentru idei de afaceri sociale adresat studenților deschis până în 22 aprilie

Social Impact Award se adreseaza studentilor care își propun să rezolve probleme sociale curente într-un mod inovativ, inițiind proiecte, afaceri, organizații. În competiția lansată, puteți propune idei de afaceri prin care urmăriți să aiveți profit, dar și să aducă o schimbare pozitivă în comunitate. Ideile tale pot viza teme precum: sărăcie, sănătate, educație, mediu, energie, tehnologie și comunicații, drepturile omului, discriminare, etc.

Premii puse la bătaie de organizatori

 • 3 premii a cate 5.000 lei fiecare, in urma evaluarii juriului
 • 1 premiu de popularitate in valoare de 3.000 lei pe baza votului online.

Termenul limita pentru completarea formularului de inscriere a ideii este22 aprilie 2015, ora 12.00.

SURSA: SOCIAL IMPACT AWARD

 

2. Stire ANOFM - Aproape 27.000 de locuri de muncă sunt oferite la nivel naţional la Bursa generală a locurilor de muncă, ce va fi organizată în 24 aprilie 2015 în 86 de localităţi din țară, cele mai multe posturi vacante, respectiv 5.637, fiind anunţate în Capitală Iaşi - 1.544, Constanţa - 1.540, Cluj - 1.327 şi Galaţi - 1.300.

Posturile oferite pentru studii superioare sunt de consilier vânzări asigurări, manager, şef şantier, inginer construcţii, proiectant inginer construcţii, consilier administraţie publică, ofiţer bancar, inginer electronist, inginer mecanic, inginer tricotaje, analist financiar, programator şi specialist marketing.

Potrivit ANOFM, în primele trei luni ale anului au fost angajate 92.839 de persoane, reprezentând 26% din ţinta programului naţional de ocupare pentru anul 2015.

3. OCUPATIA  PSIHOLOG DIN NOU IN COR

             Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a revenit asupra unui Ordin prin care ocupaţia "psiholog" a fost radiată din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), pentru a evita astfel încetarea unor contracte de muncă şi perturbarea activităţii unor angajatori.

Motivarea oferită: "După publicarea ordinului de modificare a COR în Monitorul Oficial al României, s-a constatat că în relaţiile de muncă apar probleme atât pentru angajaţii care sunt încadraţi în ocupaţia «psiholog», cât şi pentru angajatori. Astfel, există posibilitatea ca o parte din persoanele care sunt angajate ca psiholog să nu poată fi reîncadrate în una dintre celelalte ocupaţii specializate care sunt în grupa de bază 2634 Psihologi, fapt ce ar conduce la încetarea contractelor individuale de muncă şi a rapoartelor de serviciu sau a formelor asociative de desfăşurare a activităţii respective şi, implicit, a pierderii locului de muncă. Pe de altă parte, activitatea unor angajatori ar putea fi perturbată din cauza faptului că atribuţiile aferente postului de psiholog nu pot fi preluate de o altă peroană care nu are o astfel de specializare"

În acest context, pentru a evita apariţia unor disfuncţionalităţi pe piaţa muncii, ministrul Rovana Plumb a revenit cu un nou Ordin, astfel încât ocupaţia "psiholog" să se regăsească în COR în cadrul grupei de bază 2634 Psihologi.

Ordinul nr. 123/123/2015 privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România, publicat în Monitorul Oficial în 9 martie, menţinea în COR doar psihologii şefi de laboratoare şi secţii, psihologii pe ramuri (industriali, clinicieni, educaţionali) şi cercetătorii în psihologie, ceilalţi, încadraţi ca "psiholog" fiind consideraţi începători, indiferent de experienţa pe care o aveau.

În plus, persoanele încadrate ca "psiholog" aveau nevoie, pentru a-şi putea continua meseria, de atestarea Colegiului Naţional al Psihologilor pentru ocupaţiile rămase în COR.

4. In 28 martie a avut loc Targul de cariera Cariere în Alb la Cluj Napoca

Au fost prezente 14 companii care au reprezentat mai multe lanţuri de clinici şi spitale și au recrutat personal pentru 1.000-1.500 de joburi cu destinația  Germania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, ţările scandinave, Belgia, Olanda . A fost prezenta pentru a doua oara și o companie românească, o clinică din Vatra Dornei care a încercat să convingă specialiștii să se angajeze la această clinică oferind salarii între 1000 si 2000 de euro.

 Cel mai mult s-au căutat medici, medici specialişti şi rezidenţi, dar sunt şi posturi pentru stomatologi şi farmacişti. Cele mai căutate specializări de către angajatorii străini sunt medicină de urgenţă, terapie intensivă, radiologie, imagistică şi ginecologie, iar pe lângă salarii, care pornesc de la 2.200 de euro sipentru asistenţi medicali, ajungînd la 4400 euro, iar companiile oferă şi pachete de instalare, bilete de avion, abonament la fitness sau sprijin pentru cei care pleacă împreună cu familia. 

 

 

MARTIE INFO 

ȘTIRI:

* În perioada 13-14 martie 2015 va avea loc la Timișoara Târgul de cariere ANGAJATORI DE TOP: 50 angajatori, 12 sesiuni de dezvoltare personală

** În perioada 26-27 martie 2015 va avea loc la București altă ediție a târgului de cariere ANGAJTORI DE TOP: 100 angajatori, 30 de sesiuni de dezvoltare personală

Statistici:

1. Ce prognoze sunt pe piața muncii în România 2015?

 1. Peste 70% din companiile locale spun că 2015 va fi anul creşterilor de personal, unu din doi angajatori având în plan mărirea echipei chiar cu mai mult de 10% faţă de 2014, potrivit unui studiu realizat recent de platforma de recrutare online Hipo.ro. (9.03.2015)
 2. 42% dintre companiile intervievate intenţionează să îşi crească efectivele de personal cu peste 10% anul acesta, dar puţini măresc veniturile angajaţilor cu aceste procente
 3. 3% dintre angajatori cred ca vor face concedieri. 

2. Ce fel de contracte de muncă se încheie în 2015 ?  

Sursele și statisticile identificate indică că se vor realiza mai ales contracte de muncă part-time sau pe perioadă nedeterminată.

Peste 154.000 de contracte noi de muncă au fost înregistrate în ultimul an (ianuarie 2014 - ianuarie 2015), astfel că la începutul acestui an în economie existau 5,8 milioane de contracte de muncă încheiate între salariaţi şi companii (în creştere cu 3% faţă de anul anterior), arată datele furnizate de Inspecţia Muncii pe baza interogării aplicaţiei Revisal, softul în care sunt înregistraţi salariaţii din România. În ultimul an, companiile au recrutat cu precădere angajaţi cu contracte pe perioadă determinată şi în regim full time (unde s-au înregistrat cu peste 80.000 de noi contracte de muncă în plus), dar şi cu contracte în regim part time pe perioadă nedeterminată (+10.000 de contracte). (Ziarul finaciar din  27.01.2015)

3.  Ce tendințe mondiale sunt pe piata muncii ?

In articolul 10 Workplace Trends For 2015, FORBES identifică cateva tendinte globale pe piata muncii pentru 2015. De notat câteva din tendințele care sunt relevante și pentru piața locală:

a)    Companiile vor începe să angajeze candidați din generația Z (nascuti între 1992-2000) pentru programe de internship.

b)    Cei din generația Y (“Millenials“) vor ocupa din ce în ce mai multe poziții de conducere.

c)    Sinceritatea devine una din competențele critice pentru lideri. (a se vedea ATITUDINEA ETICĂ PROMOVATĂ ÎN PROIECTUL DE FAȚĂ)

d)     Diferența dintre ceea ce au nevoie organizațiile și competențele deprinse în școală se va adânci din ce în ce mai mult (skill gap).

4.  Ce tendințe se referă la piața muncii destinată absolvenților? 

Cca 24% dintre tinerii generației Y nu au loc de muncă! Generatia Y (Happy) (nascuti între 1977-1992) De ce tinerii din Romania nu isi gasesc un loc de munca? Preferă să fie liberi, cu program de muncă flexibil, părinții sunt gata să facă orice pentru ei și îi susțin până la 30 de ani.... 

*******************

FEBRUARIE INFO

3. Psihologia muncii, industriale și organizaționale, resurse umane:  Premiul și bursele Horia Pitariu la conferinta APIO de la SIBIU 7-9 mai 2015

În cadrul editiei anuale a Conferintei APIO ( Sibiu 7-9 mai 2015), se va decerna Premiul Horia Pitariu si se vor desemna castigatorii celor doua burse de cercetare Horia Pitariu. Se pot depune spre jurizare propunerile de proiecte pana pe 15 aprilie, atat pentru premiul Horia Pitariu, cat si pentru burse, pe adresa premiulhoriapitariu@apio.ro <mailto:premiulhoriapitariu@apio.ro> .

Detalii legate de aceste doua tipuri de premii (obiective, rezultate asteptate, conditii de eligibilitate, criterii de evaluare, structura juriului etc.), puteti citi pe pagina APIO <http://www.apio.ro/meniu/premiul-horia-pitariu.html> dedicata acestora.

Premiul "Horia Pitariu" este oferit pentru cea mai buna cercetare publicata sub forma de articol sau carte si trebuie sa aduca o contributie relevanta la stadiul cunoasterii in domeniul psihologiei muncii, industriale si organizationale, a resurselor umane sau a stiintelor conexe. Acesta este in valoare de 5000 RON.

Cele doua burse Horia Pitariu au ca obiectiv sustinerea colegilor tineri, studenti (inclusiv masteranzi si doctoranzi), in vederea stimularii excelentei stiintifice prin cercetare. Bursa primita din partea APIO poate asigura integral sau partial sprijinul material necesar pentru efectuarea cercetarii in care studentii sunt implicati. Fiecare dintre cele doua burse oferite sunt in valoare de 2500 RON.

2. Târg de carieră pentru studenți și absolovenți - 

Ediția de primăvară: În 12 și 13 mai 2015 va avea loc, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, a 18-a ediție a Târgului de Cariere Global de la Cluj. La eveniment vor participa 5.000 de candidați și cel puțin 30 de companii. Lista primelor 15 companii confirmate va fi afișată în 15 februarie.

In octombrie targul ajunge la Oradea în ediția de toamnă 15 octombrie 2015 Lotus.

Târgul de Cariere (TdC) se adresează companiilor interesate de recrutare și de poziționare ca angajator preferat în rândul tinerilor profesioniști din România și Republica Moldova. La evenimentele TdC participă tineri cu studii superioare absolvite sau în curs, majoritatea cu experiență de muncă, interesați de relocare și dornici să învețe lucruri noi (conform studiului TdC 2014).

1. ROMANIA se aliniază trendului de creare a întreprinderilor sociale si implicit a carierelor în întreprinderi sociale. In acest sens s-a lansat competiția NESsT pentru intreprinderi sociale pentru anul 2015, cu termen limită de depunerea proiectelor în 2 martie 2015. 

Obiectivul declarat al competiției este de a sprijini și susține financiar start-up-ul și dezvoltarea întreprinderilor sociale din România. ACeste întreprinderi sunt definite de organizatori ca întreprinderi care vizează să rezolve o serie de probleme sociale, precum rata mare a șomajului în rândul grupurilor dezavantajate, accesul la piețe de desfacere pentru micii producători și artizani, pentru care organizația NESsT propune aceste soluții hibrid, denumite întreprinderi sociale.

Pot să aplice cu proiecte de afaceri organizații neguvernamentale; entități comerciale cu o misiune socială clar definită; echipe de antreprenori.

 NESsT este o organizație internațională prezentă deja de mulți ani în Romania. Pentru mai multe informații vedeți site-ul oficial al organizației .

****************************

IANUARIE  INFO

1. SERVICIILE DE ORIENTARE ÎN CARIERĂ DIN PERSPECTIVA STUDENȚILORO ANALIZA A Aliantei Nationale a Organizatiilor studențești din Romania

...principalele motive pentru abandonul universitar sunt, din perspectiva studenților, alegerea greșită a facultății sau specializării, lipsa resurselor financiare, inadaptarea la mediu sau la grup și lipsa de încredere în calitatea educației....efectele acestor probleme care determină un risc ridicat de abandon universitar ar putea fi atenuate prin centre de consiliere și orientare în carieră, care să livreze servicii de calitate care să fie accesibile în mod gratuit pentru studenți....

2. ANGAJABILITATEA ÎN ERA DIGITALĂ. - o Analiza  a angajabilității în era digitală realizată in SUA. in 2014.

... Pentru România tinerei generații cu studii universitare, întrebările care se pun sunt relevante. Ești angajabil în era digitală? Ai un profil pe facebook sau twiter? Îți cauți un loc de muncă prin mijloace online? Ti-ai creat un profil profesional? O perspectivă românească îți oferim în paginile dn Ghidul de carieră CIS alcătuit de experții proiectului. Perspectiva este valabilă pentru orice carieră și pentru orice profil.

 .

*************************

NOUTĂȚI INFO DECEMBRIE

 

Statistici studii superioare Romania

   

a

Numarul universitatilor din Romania a crescut pana in 2012, apoi a inceput sa scada:

 
 • 1992

60

 
 • 2012

100

 
 • 2014

87

b

Poderea studenților in populația generala

 
 • România

3,1%

 
 • UE

4,21%

c

Ponderea PIB/capita alocat pentru educație/pentru 1 student

 
 • Malta

43%

 
 • Romania

17,5%

 
 • UE

26%

d

Absolvenții de studii superioare din România

 

nu sunt multumiți de profesia aleasa

74%

 

lucrează în alt domeniu

80%

   


NOUTĂȚI INFO NOIEMBRIE

1. In 16 nov 2014 la Oradea, in AULA Facultății de Medicină are loc TARGUL ”CARIERE IN ALB” pentru studenții la medicină 

2. CARIERA MEDICALĂ ȘI CONSILIEREA PROFESIONALĂ

Un studiu realizat de Univeristatea de Medicină și Farmacie Iași în perioada iunie-august 2014 arată că cei mai mulți studenți la medicină (85,5%) și medici rezidenți (88,2%) consideră că activitățile de consiliere și orientare profesională sunt necesare atunci cand vine vorba de a alege specializarea potrivită. De asemenea, aceștia mai cred că în acest mod pot identifica opțiuni multiple in ce privește cariera lor.

 De asemenea vă invit să citiți despre Training-uri de carieră dedicate studenților mediciniști desfășurate în alte centre universitare în primăvara 2014 http://medicalnet.ro/blog/training-de-cariera-pentru-cadrele-medicale-si-studentii-medicinisti/384/ .

Te-am convins? Te așteptăm la consiliere de carieră în proiectul nostru!

3. SĂNĂTATEA (mentala) ȘI REȚELE SOCIALE

”Cum ne-au schimbat rețelele sociale” este un articol publicat într-o revistă online de sănătate despre depresia FACEBOOK, dependență, prietenie, nevoia de validare, imaginea de sine, viața amoroasă, viața profesională, viața personală sănătoasă, siguranță din perspectiva utilizării rețelelor sociale.

Pe de altă parte vă invit să citiți și ”Social media: how does it really affect our mental health and well-being?”  

 

NOUTĂȚI INFO OCTOMBRIE

1. OPTIUNI ALTERNATIVE DE CARIERA IN MEDICINA

 Chiar daca reprezinta o comunitate din UK, website-ul acesta dedicat carierelor medicale constituie o resursa informativa orientativa si pentru studentii la Medicina din Romania. 

http://www.medicalcareers.nhs.uk/tools_and_resources/alternative_careers_options.aspx

2. PINTEREST este o retea de socializare dedicata carierelor. Un intreg articol despre acestă rețea socială gasiti pe acest blog.

http://innovativehrromania.wordpress.com/2013/03/15/pinterest-retea-de-socializare-dedicata-carierei/

 

Ce am gasit pentru voi - SEPTEMBRIE

1. Ghid de angajare pentru absolventii de facultate si master 2014 - ghid HIPO.ro

Veți afla:

 • Câte companii angajează studenții participanți la un program de internship?
 • De ce angajatorii deschid programe de internship și stagii de practică?
 • Ce experiență de lucru au cumulat absolvenții promoțiilor anterioare înainte de absolvirea facultății?
 • La ce salarii te poți aștepta ca angajat junior?

 

2. Cariere de impact Social Europa:

 • A II-a ediție a Concursului European de inovare socială - Awards Ceremony of 2nd European Social Innovation Competition

 

3. Ghidul Angajatorilor Internship & Trainee 2014 – 2015 – ghid HIPO.ro
 

Veți găsi:

 • Ce program este potrivit pentru tine: stagiu de practică, internship sau traineeship?
 • 10 motive pentru care să aplici la un program de internship
 • Cum poti transforma un internship intr-un job full-time

4. Cariere de impact Social România:

 • Social Impact Award Romania 2014 Finalist: Panic Helper